Mint azt említettem volt egy korábbi bejegyzésemben, egy bizonyos Inzulin Rezisztancia nevű csodában... na nem szenvedek, de azért küzdök vele.
Azoknak, akik még nem hallottak volna az IR-ről, íme egy kis gyorstalpaló: "Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában komoly szerepet tölt be az inzulin, amely hormonként segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek oka általában az, hogy maga a receptor jön létre "hibásan", ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, és ami miatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bekerülhessen." Forrás: hazipatika.com
Kép forrása: pixabay.com
A diéta maga nem ördögtől való, itt pusztán a motiváció és odafigyelés volt, ami eddig részemről hiányzott... és persze mert egyszerűbb egy büdöslustadisznónak lenni, mint tenni azért, hogy egészségesek legyünk.Az IR diéta az úgynevezett 160 grammos diéta fedőnévre hallgat. Nem szeretnék hosszú fejtegetésekbe kezdeni, erre vannak más blogok (pl. ajánlom jó szívvel ezt: egyszeranyaleszek.wordpress.com) így én csak nagyvonalakban mesélem el a történetet. Azért 160 grammos diéta a neve, mert a paciensnek egy nap 160 grammnyi szénhidrátot szabad elfogyasztania 1 nap során. Beosztva, kiszámolva. Betartva. Pont.
Napi 5 esetleg 6 étkezésre kell elosztani a szénhidrát tartalmú ételeket, és figyelni kell arra, hogy mi gyors ill. lassú felszívódású szénhidrát. Egy csomó táblázat van erről a neten szerencsére.
Na már most: én világéletemben a fokozatosság híve voltam, így az elmúlt évben amit sikerült elérnem ebben a diétában: fehérliszt és -cukor kiiktatva az életemből. Fehérliszt helyett én ált. zabpehelylisztet, rizslisztet ill. gluténmentes lisztet használok. A Graham ill. teljeskiőrlésű liszt játszhatna még, de azok sajnos ízre nem jöttek be... majd próbálgatni kell még a recepteket :-) A kukorlicaliszt sajnos a keményítő miatt nem játszik, a rozsliszt szintén borzasztó ízű... bár a rozsos kenyerek finomak :-)
Cukornál volt kicsit több lépcsőm, hogy átálljak, mert veszettül édesszájú vagyok :$ Így a fehércukorral készült dolgokat először nádcukorral helyettesítettem, és utána álltam rá a Negyedannyi-Ugyanannyi cukorhelyettesítőre.
Következő lépésként jött, hogy bevezessem a napi 5 étkezést, ami kb. 2-2,5 órás elcsúszásokkal való evést jelent. Mondjuk érdekes ehhez igazítani a napomat, mert ha épp kaja közben van meetingem, az elég ciki tud lenni (bocsi, csak kiugrom 5 percre zabálni, minnyá vagyok!)
Úgyhogy az idei év szól arról, hogy odafigyeljek a szénhidrát számításra is. Elsőkörben csak a grammokat fogom számolni, és kimérni az adagokat. Amint ez sikerül, utána jöhet az átállás arra, hogy figyeljem a gyors-lassú CH arányokat.
Ezt terveim szerint májusig meg tudom lépni.
Hogy mit teszek a siker érdekében? Pont ma kaptam egyik kolleginámtól (puszi neki érte!) egy sünmalacos leckefüzetet, ami pont ideális arra, hogy felírjam ill. megtervezzem magamnak, mit fogok enni, így tudom vezetni, hogy mikor és mennyit ettem :-)

Úgyhogy a mai napon megtettem az újabb lépést a siker felé :-)