Örömmel jelenthetem, hogy egyik fogadalmam fele, miszerint kipróbálok idén 3 új ételt/italt, ezennel félig kipipáltnak tekinthető. Nézzük, milyen csoda foglalta el dobogónk 3. helyét.
A hétvégét Wola Jabłonska-ban töltöttem, ez egy viszonylag kis település Lengyelország nyugati felében, Poznan-tól kb. 60 km-nyire nyugat felé. Idevalósi a lengyel "anya"csapatunk, a Jantar is, akikkel minden márciusban összeülünk, hogy megbeszéljük a májusi fesztivál részleteit, illetve csapjunk egy eszem-iszom-dínom-dánom bulit annak örömére, hogy megint sikerült találkoznunk, és mert mennyire imádjuk egymás búráját :-D Ilyenkor a lengyel lányok mindig kitesznek magukért, és olyan mennyiségű/minőségű italt készítenek/tálalnak fel nekünk, hogy ihaj. Ezek főként a lengyel konyha remekei közül kerülnek ki, de vannak bennük "általánosnak" mondható ételek, pl. tésztasalát, palacsinta, almáslepény...stb.
Idén vettem a bátorságot, és megkóstoltam az egyik méltán híres és szeretett ételt: a pirogot :-) Lengyelül: pierogi, magyarul gombócnak fordítható.Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ruskie.jpg
Az étel kb. a mi barátfülénknek, vagy túrós derelyének felel meg, annyi különbséggel, hogy itt a tésztába nem kerül krumpli (a miénkbe néha szokott), és bármilyen... ismétlem BÁRMILYEN töltlékkel elkészíthető. Tehát ha édeset szeretnél, akkor teszel bele lekvárt/túrót, ha sósat akkor meg húst/káposztát vagy ami csak az ember eszébe juthat.
A húsos verzió nagyon ízlett, kb. olyan húskeverék volt benne, mint a.. hát nem tudom. Nekem a régi ovis májgombócok jutottak eszembe, amit imádtam :-D A káposztás... az pfejj volt :-D Mondjuk alapból nem szeretem a káposztát, főleg ha savanyú... szóval a káposztásból csak 1 falatot ettem :-D
Konklúzió: ha legközelebb megyek Lengyelhonba, akkor azért szeretnék még pár ételt megkóstolni, mert összességében fincsin főznek. Szerintem :-)